تاریخچه نمایشگاه بینالمللی هوایی ایران
نمایشگاههای بینالمللی هوایی در جهان، به عنوان مهمترین رویداد در عرصه صنعت هوایی و هوانوردی کشورها محسوب میگردد و از اهداف مهم آن، دستیابی کشورها به منافع بلندمدت، اقتصادی، سیاسی و فناوریهای پیشرفته است.در همین راستا، نمایشگاه بینالمللی هوایی ایران، پایهگذاری شد و نخستین نمایشگاه در سال 1381 به عنوان اولین تجربه دستاوردهای بومی صنعت هوایی کشور به صورت گسترده در معرض دید عموم قرار گرفت.در این میان میتوان به نمایش جت آموزشی سیمرغ، نمونه تغییر یافته جنگنده تک کابین رزمی F-5A و تک کابین شناسایی RF-SA به جنگنده دو کابین جت آموزشی F-5B که محصول شرکت هواپیماسازی (هسا) و برخی دیگر هواپیماها به همراه نمایش هواناوهای نیروی دریایی (هاورکرافت) در اولین نمایشگاه اشاره نمود.نمایشگاه هوایی در طی دورههای برگزاری مواجه با تحریمهای گسترده غرب علیه صنعت هوایی ایران بود، لکن علیرغم این تحریمهای فراگیر، هر دوسال یکبار به کار خود ادامه داده و با تکیه بر توان داخلی و برخی شرکتهای خارجی اقدام به برگزاری نمایشگاه نمود. حضور هواپیمای اوکراینی AN-148 در سال 1387 و حضور بزرگترین هواپیمای غول پیکر دنیا AN-225 معروف به ماریا در سال 1389 مورد توجه بازدیدکنندگان قرار گرفت.
در حاشیه کلیه نمایشگاهها، معمولاً بخشی به عنوان Static Display اختصاص داشت که شامل حضور انواع مختلف هواپیماهای سبک و فوق سبک، انواع بالگرد، انواع مختلف هواپیماهای جنگنده و همچنین انواع مختلف هواپیماهای مسافربری به همراه انجام پروازهای نمایشی نیروی هوایی ارتش و نیروی هوافضای سپاه پاسداران بود. از آن جمله میتوان به پرواز هواپیمای آبپاش ایلیوشین 76 با هدف اطفاء حریق و با انجام عملیات فروریختن آب اشاره نمود که مورد توجه بازدیدکنندگان در سال 1393 قرار گرفت.
با گذشت زمان و با ایجاد تمهیدات بیشتر و به منظور انجام برنامههای جذابتر با هدف جذب بازدیدکنندگان داخلی و خارجی، در سال 1395 برای تخستین بار از تیم خارجی زنبورهای بالتیک (Baltic Bees) به همراه 6 فروند هواپیمای جت L-34 از کشور لتونی دعوت بعمل آمد که به همراه حضور گروه شوالیههای روسی با بهرهگیری از جنگندههای سوخو27، خاطرات هیجانانگیز و جذابی را برای بازدیدکنندگان رقم زدند. نیروی هوایی ارتش نیز با طرحریزی دقیق، بخشی از ناوگان هوایی خود را همچون صاعقه یک و صاعقه 2 جهت نمایش ثابت (روی زمین) به همراه جنگندههای میگ 29 برای انجام نمایش هوایی به کیش اعزام نمود.
پرواز جنگندههای رهگیر F-14 تامکت از مبداً پایگاه نهم شکاری بندرعباس و میگ 29 از مبدأ جزیرهی کیش به اجرای نمایش مهیج درگیری هوایی پرداختند. پس از آن پرواز هواپیمای سوخترسان بوئینگ 707 با همراهی هواپیماهای F-4 فانتوم صورت گرفت.
با نیم نگاهی به اتفاقات رخ داده در یازده دوره گذشته، در بخشهای مختلف نمایشگاهی به ویژه در نمایشگاه یازدهم که با حضور پررنگ شرکتهای مهم روسی روبرو گردید، از جمله شرکت راشین هلکوپتر، سازمان فضایی روسیه (Roscosmos)، اتحادیه شرکتهای هواپیماسازی روسیه (UAC) و انجام تست موتور زنده به توسط شرکت مپنا اشاره نمود که از مهمترین اتفاقات دوره گذشته محسوب میگردد.
در بخش نمایشگاهی، حضور مراکز مهم تعمیراتی و پشتیبانی، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، شرکتهای دانشبنیان، ایرلاینها و شرکتهای فعال در عرصه صنعت هوایی، هوانوردی و هوافضایی به همراه رونمایی از تولیدات خود در این نمایشگاه حضور یافتند. در کلام آخر میتوان به اهمیت نمایشگاه در این راستا اشاره نمود که نمایشگاه بینالمللی هوایی ایران، بهترین فرصت و موقعیت در جهت انجام تعاملات داخلی و بینالمللی در این صنعت محسوب میگردد که شرکتها و بازدیدکنندگان بهرهبرداری لازم را از این رویداد 4 روزه بعمل میآورند.